Позориште ствара уметност. Делује на сва чула. Оплемењује душу, храни тело. Спој илузије и стварности. Прочишћење. Траје хиљадама година. Тешко је писати о позоришту, а не поновити нешто што је већ речено.

Крушевачко позориште на радост својих суграђана, издваја се квалитетом и радом. Разноврстан репертоар, познати, врхунски глумци, редитељи, писци, свакодневица су нашег театра. Јак матични ансамбл, уиграна и стручна техничка лица, добар управни персонал, чине да се наше позориште препознаје у читавој држави, али и шире. Публика Републике Српске, Црне Горе, Аустрије, Хрватске, Украјине, уверила се у чињеницу да и ван Београда, постоје врхунске представе, и то створене управо у нашем граду.

Уз помоћ нашег оснивача Града Крушевца, и свих посетилаца, љубитеља позоришне уметности, планирамо да тако и остане.

 

Срдачан поздрав,
Бранислав Недић
управник Крушевачког позоришта


Професионално народно позориште у Крушевцу, званично основано 1946. године, има дубоке корене у аматерским, радничким, омладинским и сталешким “ад хок” ансамблима… Стотину година театарских збивања спонтано или систематично неговали су глумачке личности и сценске уметнике који су на велика врата улазили у престоничке, београдске тетаре. Педесет година пре отварања професионално театарске куће у Крушевцу, у високом позоришном лицеју београдском, завршиће брилијантном дипломом највећа легенда крушевачке Талије под Багдалом – Бора Михајловић. Из његовог “шињела” изаћи ће прворазредни српски драмски глумци: Рада Савићевић, Михајло Паскаљевић, Миодраг Петровић Чкаља, Ђуза Стојиљковић, Ташко Начић…

kolaz1

У првом периоду свог бивања и делања, Народно позориште у Крушевцу ради на професионализацији позоришног чина, на академизацији театарског стила у позитивном смислу те речи. Ансамбл је састављен од врло различитих уметника неједнаких стилских облика и обличја. Репертоар је класично домаћи са неколико руских драматичара у аури соцреалистичке “неконфликтне” драме. У другој етапи Народно позориште у Крушевцу приближиће се респектабилном драмском опусу савремене европске и домаће драме: Кокто, Шо, Тенеси Вилијамс, Гогољ, Стерија, Нушић, Крлежа, Брешан…Трећи круг крушевачког репертоара, од 1986. до данас са артистичком вољом за променом и узлетом обележиле су драме Бена Џонсона, Голдонија, Александра Поповића, Јонеска, Душана Ковачевића…Радо бисмо рекли да је Крушевачко позориште почело, развијало се, узлетало и гибало се, да би и данас живело као театар који игра аутентични, домаћи и страни класични репертоар и оне комаде и фарсе из наше савремености, чија је вредност већ проверена или се, тек, проверава, данас и овде.

kolaz2

Крушевачко позориште је, деценијама, све до позних осамдесетих, било у резервној театарској колони, да би данас постало једна од водећих уметничких кућа у нашој републици и нашем народу.

Aко желите да сазнате више о историји Крушевачког позоришта, онда погледајте текст на који Вас води овај линк.

Плате запослених у позоришту су oвде…