Заједница професионалних позоришта Србије, која окупља шеснаест институционалних позоришта ван Београда и Војводине, на седници посвећеној нормализацији рада театарских установа након пандемије, одржаној 20. маја 2020. године у Крушевачком позоришту, једногласно је донела следеће закључке:

1. Позоришта чланице Заједнице професионалних позоришта Србије су спремна да наставе рад на припреми нових пројеката, као и извођењу представа са актуелног репертоара, на нашим сценама, као и у алтернативним, отвореним просторима, одмах по добијању јасних и прецизних препорука од стране надлежног министарства, у вези са условима под којима се могу организовати пробе и представе.

Зато смо се дописом обратили Министарству културе Републике Србије са молбом да, чим се за то створе услови, изда препоруке за могући наставак рада позоришта, у новонасталим условима, а по узору на препоруку коју је већ издало за рад балетских играча и фолклорних ансамбала.

Тим документом биле би јасно прописане мере и правила, којих се позоришта морају држати током нормализације свог рада, како би допринела спречавању ширења заразне болести и осигурала безбедност својих запослених и публике.

2. Све установе чланице Заједнице професионалних позоришта Србије деле исти проблем, везан за сталне, хонорарне сараднике, чији рад сматрамо изузетно значајним за делатност наших институција, а који су – у периоду ванредног стања изазваног пандемијом, остали без икаквих прихода.

У жељи да овај проблем решимо, такође смо се дописом обратили Министарству културе са молбом да локалним самоуправама и оснивачима наших позоришта, упути обавезујућу препоруку о исплати финансијске помоћи хонорарним сарадницима који нису остварили статус слободног уметника, а по узору на постојећи модел којим су београдска позоришта решила питање својих хонорарних сарадника.

На тај начин, локалним самоуправама ствара се законски основ за помоћ нашим колегама, што у овом тренутку представља најзначајнији вид помоћи функционисању наших позоришта, сада као и у будућности.

Надамо се да ће надлежно Министарство одговорити на наше молбе у најкраћем могућем року, како бисмо ускоро могли да се вратимо свом раду и својој публици.

У име Заједнице професионалних позоришта Србије,

Миодраг Динуловић, председник

Заједница професионалних позоришта Србије окупља шеснаест професионалних позоришта из четрнаест градова Србије ван Београда и Војводине, чиме представља једно од највећих и најзначајнијих струковних удружења у земљи.

Позоришта окупљена у Заједници су: Књажевско-српски театар Крагујевац, Народно позориште Ниш, Народно позориште Тимочке крајине “Зоран Радмиловић” Зајечар, Народно позориште Ужице, Народно позориште Пирот, Народно позориште Лесковац, Народно позориште Приштина са привременим седиштем у Грачаници, Шабачко позориште –Шабац, Крушевачко позориште –Крушевац, Позориште “Бора Станковић” Врање, Краљевачко позориште- Краљево, Прво приградско позориште “Пулс театар” Лазаревац, Регионално позориште Нови Пазар, Позориште лутака Ниш, Позориште за децу Крагујевац и Градско позориште-Чачак.

Заједница је организатор Фестивала професионалних позоришта Србије ” Јоаким Вујић” као и фестивала представа за децу професионалних позоришта Србије ” Мали Јоаким”.