Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, na sednici posvećenoj normalizaciji rada teatarskih ustanova nakon pandemije, održanoj 20. maja 2020. godine u Kruševačkom pozorištu, jednoglasno je donela sledeće zaključke:

1. Pozorišta članice Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije su spremna da nastave rad na pripremi novih projekata, kao i izvođenju predstava sa aktuelnog repertoara, na našim scenama, kao i u alternativnim, otvorenim prostorima, odmah po dobijanju jasnih i preciznih preporuka od strane nadležnog ministarstva, u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.

Zato smo se dopisom obratili Ministarstvu kulture Republike Srbije sa molbom da, čim se za to stvore uslovi, izda preporuke za mogući nastavak rada pozorišta, u novonastalim uslovima, a po uzoru na preporuku koju je već izdalo za rad baletskih igrača i folklornih ansambala.

Tim dokumentom bile bi jasno propisane mere i pravila, kojih se pozorišta moraju držati tokom normalizacije svog rada, kako bi doprinela sprečavanju širenja zarazne bolesti i osigurala bezbednost svojih zaposlenih i publike.

2. Sve ustanove članice Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije dele isti problem, vezan za stalne, honorarne saradnike, čiji rad smatramo izuzetno značajnim za delatnost naših institucija, a koji su – u periodu vanrednog stanja izazvanog pandemijom, ostali bez ikakvih prihoda.

U želji da ovaj problem rešimo, takođe smo se dopisom obratili Ministarstvu kulture sa molbom da lokalnim samoupravama i osnivačima naših pozorišta, uputi obavezujuću preporuku o isplati finansijske pomoći honorarnim saradnicima koji nisu ostvarili status slobodnog umetnika, a po uzoru na postojeći model kojim su beogradska pozorišta rešila pitanje svojih honorarnih saradnika.

Na taj način, lokalnim samoupravama stvara se zakonski osnov za pomoć našim kolegama, što u ovom trenutku predstavlja najznačajniji vid pomoći funkcionisanju naših pozorišta, sada kao i u budućnosti.

Nadamo se da će nadležno Ministarstvo odgovoriti na naše molbe u najkraćem mogućem roku, kako bismo uskoro mogli da se vratimo svom radu i svojoj publici.

U ime Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije,

Miodrag Dinulović, predsednik

Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije okuplja šesnaest profesionalnih pozorišta iz četrnaest gradova Srbije van Beograda i Vojvodine, čime predstavlja jedno od najvećih i najznačajnijih strukovnih udruženja u zemlji.

Pozorišta okupljena u Zajednici su: Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac, Narodno pozorište Niš, Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović” Zaječar, Narodno pozorište Užice, Narodno pozorište Pirot, Narodno pozorište Leskovac, Narodno pozorište Priština sa privremenim sedištem u Gračanici, Šabačko pozorište –Šabac, Kruševačko pozorište –Kruševac, Pozorište “Bora Stanković” Vranje, Kraljevačko pozorište- Kraljevo, Prvo prigradsko pozorište “Puls teatar” Lazarevac, Regionalno pozorište Novi Pazar, Pozorište lutaka Niš, Pozorište za decu Kragujevac i Gradsko pozorište-Čačak.

Zajednica je organizator Festivala profesionalnih pozorišta Srbije ” Joakim Vujić” kao i festivala predstava za decu profesionalnih pozorišta Srbije ” Mali Joakim”.