Крушевачко позориште, ЦК “Вук Караџић” Лозница и Факултет уметности Универзитета у Приштини – Косовска Митровица, радом на представи ВАЉЕВСКА БОЛНИЦА, према трећем тому романа Добрице Ћосића ВРЕМЕ СМРТИ, обележавају веома важан јубилеј из историје наше земље – стогодишњицу Првог светског рата.

Истовремено, на овај начин, драматизацијом романа једног од најзначајнијих писаца 20. и 21. века у Србији, одаје се почаст читавом његовом опусу и указује на неопходност неговања репертоара насталом по делима српских класика.
Ћосић на генијалан начин пише поетску историју српског народа. У средишту романа су суштинска питања народног опстанка: живот и смрт. Овој епохи Ћосић даје два лица. У првом плану су порази и победе српске војске и несреће које сваки рат носи. У позадини збивања су раскиди пријатељстава, ратни лиферанти, издајници, епидемија пегавца.

ВАЉЕВСКА БОЛНИЦА је представа коју неизоставно треба погледати, јер смо заокупљени будућношћу, а будућност је време које припада смрти. Нада долази из прошлости, само из добра које је било.

режија Славенко Салетовић
драматизација Бранислав Недић
сценограф Ирена Кукрић
костимограф Лара Поповић
сценски говор Андријана Виденовић
сценски покрет Вера Обрадовић
музика Дмитриј Дмитријевич Шостакович делови 11 симфоније, Г минор, опус 103
дизајн звука и тонски ефекти Стјепан Крушељ
драматург Марко Крстић
организатор Јована Стојковић

Играју:

Марко Живић
Милија Вуковић
Дејан Цицмиловић
Биљана Николић
Небојша Вранић
Бојан Вељовић
Никола Пантовић
Предраг Миленковић
Никола Ракић
Момчило Радосављевић
Ненад Станојевић
Урош Милојевић
Милан Поповић
Матија Ристић
Милица Томашевић
Марија Кнежевић/Јована Крстић
Јелена Орловић
Марија Видаковић
Богдан Милојевић